Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с яйца и кашкавал

Питка с яйца и кашкавал

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка с яйца и кашкавал
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
26/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 350 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • суха мая - 7 г
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - до средно меко тесто
  • масло - за намазване на корите
  • кашкавал - 100 г
  • шарена сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тестото и оставете за около 20 минути да втаса. Разделете на 3 части, едната я отделете за горната част на питката. От едната част разточете 2 обли кори, намажете с масло едната поръсете със настърган кашкавал и шарена сол.

Покрийте я с втората кора и по края с пръсти щипвайте за да се затворят краищата. Другата част разточете на голяма кора, намажете със масло и навийте на руло, нарежете на малки рулца и подредете по края на тавата.

Оставете да втаса, намажете с разбит жълтък и изпечете в загрята фурна. Отделената част тесто разделете на 3 части и разточете 3 малки обли кори, намажете с масло и подредете една върху друга без последната.

Разрежете на 8 част, цепнете по средата, промушете острия връх от долу на горе. Увийте кексова форма с фолио, намажете с олио и подредете листата, както съм показала на снимката.

Изпечете така поставената питка в тава до златист цвят. Готовите две части моделирайте една върху друга, може да закрепите с помощта на дървени шишчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: