gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Тесто»Тесто за мекици, което не задържа мазнина

Тесто за мекици, което не задържа мазнина

Теодора  Иванова КаменоваТеодора Иванова Каменова
Помощник Готвач
534604191k1
Тесто за мекици, което не задържа мазнина
Снимка: Теодора Иванова Каменова
1 / 3
26/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
10
"Кажете край на мазните мекици с това супер тесто, което не поема мазнина при пържене"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е рецепта за тесто за мекици, които не стават мазни, тъй като не задържат мазнината при пърженето.

Затопляме слабо прясното мляко, сипваме сухата мая, захарта и 1-2 с.л. от брашното, оставяме да се активира маята.

Пресяваме брашното, сипваме солта и квасеното мляко със содата, която е шупнала в него. Разбъркваме и прибавяме готовата мая с прясното мляко и захарта.

Замесваме средно меко тесто, като си помагаме с по една лъжица олио при месенето, докато тестото поеме и трите лъжици и стане гладко.

Оставяме около час, преди да пържим мекиците, или поставяме в плик в хладилника за следващия ден. Трябва да се предвиди по-голям плик, който се изнася поне 15 минути преди пържене, за да добие тестото стайна температура.

Тестото не се премесва, късат се топчици колкото мандаринка, разтеглят се с ръка, прави се дупка в средата и се пържи в сгорещеното олио.

Мекичките са меки като пандишпан и най-вече - не са мазни!

Добър старт за деня !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
59
40
31
20
10
Дай твоята оценка: