Казанлъшка пенeрлия (масленица) по стара рецепта

25/10/2018
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф856488357
"Рецептата за пенерлия е една и е от Казанлъшкия край - в това вече може да се уверите и сами "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
30 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо49 338
  • Преглеждания за месеца31093
  • Преглеждания за седмицата6911
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена30

Необходими Съставки

  • за тестото
  • вода - 200 мл топла
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • прясна мая - 42 г
  • брашно - около 700 г пресято
  • плънка
  • сирене - 350 г
  • яйца - 2 бр. + 1 белтък
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • мас - 300 мл разтопена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа налейте топлата вода и добавете захарта и натрошената прясна мая, разбъркайте до разтваряне и добавете 2 с.л. брашно. Разбъркате отново и покрийте, оставете да се активира, докато утрои обема си.

Налейте топлото мляко в нея и 1 ч.ч. от пресятото брашно смесено със солта, разбъркайте. Започнете да добавяте от брашното, като бъркате непрекъснато и замесете меко нелепящо се по ръцете тесто. Ударете тестото в плота 30 пъти, след което разделете на 9 еднакви топчета и ги потопете в разтопената и поохладена мас (не гореща), подредете ги в чиния. Завийте топчетата и оставете да починат за 30 минути, не повече.

Смесете отделно яйцата, белтъка и натрошеното сирене.

Всяко топче потапяте в маста и разтегляте с ръце на тънка, почти прозрачна кора (не пречи, ако се накъса на места) върху намазнен плот, поръсвате с 1-2 с.л. от плънката и 2 с.л. от мазнината. Така ги комбинирате три по три. Всяка тройка навивате на руло, а рулата разтегляте в страни и едновременно усуквате, доколкото е възможно това.

Подредете усуканите рула на охлюв в намаслена тава, като започнете от средата на тавата. Така оформената пенерлия намажете отгоре с разбития жълтък, покрийте тавата и оставете така за 30 минути да втаса, не повече.

След изтеклото време, поставете тавата в нагрята на 180 градуса фурна, като първите 15 минути само на долен реотан печете а после включвате и горен реотан. Печете до готовност, като проверявате с дървена клечка за нея, ако е необходимо, за да не загори, отгоре до края на печенето, покрийте я с фолио.

Извадете готовата изпечена пенерлия, намажете я с мас, поръсете с малко вода и я завийте да се задуши. Можете да замените маста с масло или олио, също така да ги комбинирате до 300 мл.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар