gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Бамя яхния по гръцки

Бамя яхния по гръцки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k14k11
Бамя яхния по гръцки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
29/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
3
"Постна, ароматна и толкова вкусна, че всеки път си сипваме допълнително"

Необходими Продукти

  • бамя - 500 г
  • лук - 1 глава, голяма
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • домати - 2 бр.
  • доматен концентрат - 1 с.л.
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • червен пипер - 1 ч.л. с връх
  • риган - 1 ч.л.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • целина - 2 щипки, на прах
  • магданоз - 3 - 4 стръка
  • зехтин - 5 с.л.
  • лимони - сок от 1/2 бр.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете бамята от дръжките и измийте под течаща вода.

Поставете на силен огън вода с малко сол и щом заври пуснете зеленчука за 3-4 минутки в нея, след това извадете и отцедете добре.

Накълцайте лука на ситно и го запържете в зехтина заедно с лъжичка вода и малко сол. Щом омекне добавете чесъна и моркова, настъргани на много фино ренде. Разбъркайте и пържете 1-2 минутки.

Сипете доматите нарязани на ситно или настъргани. Добавете и доматения концентрат и червения пипер. Пържете до изпаряване на отделената от тях течност и тогава сложете бамята.

Налейте вода колкото да покрива около 2 пръста продуктите и варете 20 минути на умерен огън под капак.

Овкусете с подправките и сол колкото е необходимо, като заделите част от свежия магданоз за поръсване накрая. Изцедете сокчето от половин лимон.

Размийте брашното с малко водичка, така че да не се образуват бучки. Налейте кашичката в ястието, което по желание може да разредите с още вода. Варете 5 минутки и свалете от огъня.

Готовата яхния поръсете със свежия накълцан на ситно магданоз и поднете гореща.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: