Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Паеля»Зеленчукова паеля с гъби Рижика

Зеленчукова паеля с гъби Рижика

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Зеленчукова паеля с гъби Рижика
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
03/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Темпераментна, колоритна и много ароматна паеля, която може да допълните с любимия на всички сос Алиоли"

Необходими Продукти

  • ориз - 300 г сорт Бомба
  • рижика - 300 г гъби
  • лук - 1/2 глава /65 г/
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 90 мл
  • домати - 110 г настъргани
  • бульон - 800 мл зеленчуков (или вода)
  • чушки - 100 г зелена (2 бр.) + 60 г червена (1 бр.)
  • моркови - 1 бр.
  • розмарин - 1 ч.л. сушен
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • шафран - 1 щипка
  • куркума - 1 щипка
  • сол - 2 с.л. или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука, чесъна и зелените чушки на ситно. Гъбите - измити и почистени, нарежете на едри парченца, ако има малки, може да ги оставите цели. Морковът нарежете на малки парченца, а червената чушка на дълги лентички.

В тавичка за паеля с диаметър поне 30-35 см (или тиган с подобни размери) загрейте зехтина - може да го направите върху широк котлон, на огън или на газ със специалния уред за паеля - паейеро.

Сипете всички нарязани зеленчуци и запържете за 5 минути. Добавете настърганите домати, розмарина, червения пипер, солта, шафрана и куркумата и продължете готвенето още 5 минути.

Налейте бульона и варете 10 минути, след което сипете ориза, разпределете го равномерно и гответе 5 минути на силен огън (една степен под максималната температура).

Намалете огъня до слаб и оставете паелята с гъби да къкри 10 -12 минути или до абсорбиране на течността (за да сте сигурни, че ще спазите точните пропорции и време за готвене на ориза, вижте указанията на производителя).

След като изключите котлона, оставете за 3-4 мин паелята върху него, после отстранете, покрийте я с чиста кърпа и изчакайте 5-8 минути, преди да поднесете.

Сервирайте със сос Айоли (чеснова майонеза) и резени лимон по желание.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: