gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за Месо»Оригинален сос Айоли

Оригинален сос Айоли

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k31k15k15k11
Оригинален сос Айоли
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
03/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
4 мин.
Общо
4 мин.
Порции
2
"Защото с оригинален сос Айоли всяка паста става неустоимо вкусна"

Необходими Продукти

  • зехтин - 200 мл (или олио)
  • яйца - 1 бр.
  • лимонов сок - 1 с.л. прясно изцеден
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - 1 щипка или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите истински сос Айоли, са ви нужни броени минутки (1-2), пасатор и една изключително проста и лесна техника, която ако следвате, няма как да не получите перфектен резултат.

Налейте зехтина в удобен тънък и висок съд. Чукнете при него яйцето, изстискайте пресен лимонов сок и нарежете на едро две обелени скилидки чесън. Посолете на вкус.

Позиционирайте пасатора, така че да опира плътно в дъното на съда с продуктите.

Включете на максимални обороти и не мърдайте уреда, докато отдолу не побелее и сместа започне да емулгира. Тогава леко раздвижете на една и друга страна, опирайки в стените на съда.

Щом отдолу вече имате бяла и гъста смес, започнете много бавно да повдигате или изтегляте пасатора нагоре - така, докато стигнете повърхността и сместа изцяло побелее и стане гъста.

Съхранете соса Айоли в хладилник в добре затворен съд или поднесете веднага.

Този сос не е нищо повече от една чеснова майонеза, но с много наситен вкус и гъста консистенция. Идеален е за компания към различни ястия или предястия, хапки, картофи, риба и морски дарове, месо или просто препечени филийки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: