Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка с цветни рози

Празнична питка с цветни рози

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Празнична питка с цветни рози
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
03/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"И питка ще ви покажем как се прави, и на цветните рози тайната ще ви издадем"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 550 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 1 кубче
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1 400 г
  • масло - 80 г за намазване на корите
  • сусам - 1 с.л.
  • сладкарска боя - синя и розова за оцветяване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесвате тесто, което не трябва да е много меко, оставяте го да втаса и започвате оформянето.

Разделяте тестото на 7 части и една малка топка за мрежата по средата.

Едната част е хубава гладка топка, която отделяте на страна. От малката част разточвате кора и с ролер правите решетка, слагате върху топката. Другите части разточвате на обли кори и ги разделяте по 3, като ги намазвате с масло, без да мажете горната кора.

Правите 8 разреза, без да режете до края и получените листа, обръщате назад, като ги подвиете под питката.

Другите 3 кори, както са една върху друга, разрязвате на 8 отделни триъгълника и редите между предните листа.

Поставяте топката по средата и оставяте да втаса, след което мажете с разбит жълтък и посипвате със сусам.

Докато втаса, оформяте розите от солено тесто - равни количества брашно, нишесте, сол и вода до твърдо тесто.

Разделяте и оцветявате, след което разточвате кора, режете кръгчета и слепвате едно за друго - оформя се роза по този начин.

Поставяте розите и печете питката на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: