Най-вкусните родопски марудници

08/11/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор5022045651
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции15
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 136
  • Преглеждания за месеца1135
  • Преглеждания за седмицата345
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 500 мл
  • вода - 100 мл хладка
  • брашно - 500 г
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 5 - 6 с.л.
  • олио - 4 с.л. растителна мазнина
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • мая - 1 бр. на Йоткер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Родопската кухня е богата изкусителна смесица от тракийски, ориенталски и местни традиционни ястия. Няма празник или събор, на който родопчаните да не сервират много от тях, като марудниците винаги присъстват на трапезата им. Те са една вкусна и малко по-различна алтернатива на палачинките - по-дебели, приготвени с повече масло, а брашното се смесва с мая. В някои краища се правят и с кисело мляко, но по-вкусни и въздушни са с прясното.

В подходяща дълбока купа разбиваме яйцата и прясното мляко с помощта на миксер.

Брашното пресяваме два пъти и го го смесете със солта, олиото, лъжица-две от леко разтопеното масло и хладкото прясно мляко.

В купичка активираме маята в хладка вода, към която сме прибавили и захарта.

Към получената смес с консистенция по-гъста от боза, прибавяме активиралата се мая.

Отново разбъркваме добре сместа. Оставяме покритата с памучна кърпа купа на топло за час.

Печем марудниците на сач. Ако не разполагате с такъв, използвайте тефлонов тиган. Не щадете маслото за намазване на повърхността на съда, в който печете. Гребвайте по черпак от сместа и с плавни движения разливайте по дъното на сача.

Готовите марудници отново намазваме с масло, докато са още топли.

Гарнираме според вкуса си със сирене или в моя случай със сладко от горски ягоди.

Съвет: Вместо масло можете да намажете дъното на сача със свинска мас.

Оближете си пръстите, мили приятели!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар