Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеле с ориз и маслини на фурна

Зеле с ориз и маслини на фурна

Зеле с ориз и маслини на фурна
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
06/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Подходете творчески към сармите - вместо да ги завивате, пригответе просто зеле с ориз и маслини на фурна"

Необходими Продукти

  • прясно зеле - 1 средно
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 малка глава
  • олио - 50 мл
  • домати - 1/2 буркан консерва
  • мас - 2 с.л. свинска
  • магданоз
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • лимонена киселина - 1 к.л.
  • маслини - 20 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се почиства от кочана и нарязва на лентички. Поръсва се със сол и претриваме с ръце, да омекне.

В тенджера се загрява олио и мас, сипва се нарязан лук и прясно зеле, разбърква се и оставяме да спадне обемът му. Добавя се червен пипер, разбърква се сипваме нарязани и без люспи домати, наливаме гореща вода да покрие продуктите.

Добавят се дафинови листа, черен пипер и малко сол. Когато заври, сипваме измит ориз и разбъркваме. Накрая прибавяме магданоз и прехвърляме в тава, като отгоре се нареждат маслините.

Долива се, ако има нужда, малко вода с разтворена в нея лимонена киселина и щипка сол.

Печем зелето с ориз в загрята фурна 180°C около 40-50 минути до готовност на гозбата.

Сервираме и хапваме с лучник, а за празника ще е чудесна гарнитура за всеки вид риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: