Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Коледна баклава с богата плънка

Коледна баклава с богата плънка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Коледна баклава с богата плънка
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
08/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Баклава може да хапнете по всяко време на годината, но за Коледа си запазете тази Коледна баклава с богата плънка"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет на Белла
  • орехи - 1/2 ч.ч., сурови ядки
  • бадеми - ½ ч.ч., сурови ядки
  • лешници - ½ ч.ч., сурови ядки
  • канела - 2 с.л.
  • стафиди - 100 г
  • сушени череши - 50 г
  • сушени боровинки - 50 г
  • масло - 1 пакет
  • За сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 11/2 ч.ч.
  • мед 1/3 ч.ч.
  • лимони - 1 бр., кората от плода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ядките ги смилам в блендер на по-едри парченца. Те трябва да се усещат в сочния десерт.

В подходяща купа ги смесваме с канелата.

Сушените плодове накисваме за 1-2 часа в хладка вода. Изплакваме добре и оставяме да се отцедят. Прибавяме ги към плънката.

Маслото разтопявам на водна баня.

Поставяме корите на плота и върху две от тях поръсваме от плънката до средата. Останалата среда от кората намазваме с масло.

Навиваме на руло и подреждаме готовите в намазана с масло йена глас тавичка.

Подредената за печене баклава заливаме с останалото масло.

Загряваме фурната на 160 градуса. Печем 35 минути до зачервяване на корите.

След като извадим празничната баклава от фурната, я намазваме с меда.

Оставяме баклавата да изстине напълно.

През това врече приготвяме сиропа.

Смесваме захарта и водата и сваряваме сироп, който ароматизираме с лимонова кора и сока от ½ плод.

С горещият сироп заливаме баклавата и я оставяме 24 часа да поеме от течността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: