Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта с фъстъчено масло

Торта с фъстъчено масло

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328327
Торта с фъстъчено масло2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"В сърцата ни винаги има място за още една торта, особено ако е с фъстъчено масло"

Необходими Продукти

  • За блата
  • пудра захар - 100 г кафява
  • пудра захар - 130 г бяла
  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 7 г
  • индийско орехче - 1 щипка
  • канела - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2
  • ванилия - 1 шушулка
  • олио - 180 мл
  • банани - 3 бр.
  • За крема с фъстъчено масло
  • масло - 200 г
  • пудра захар - 200 г
  • фъстъчено масло - 200 г
  • шоколад - 50 г натурален
  • За карамеления сос
  • захар - 100 г
  • сметана - 100 мл
  • масло - 75 г
  • За глазурата
  • шоколад - 100 г
  • фъстъчено масло - 2 с.л.
  • сметана - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете брашното, бакпулвера, подправките, захарта и разбъркайте. Добавете яйцата, олиото и пюриран банани и 1/2, като разбъркате добре с лъжица. Сипете сместа във форма, застлана с хартия за печене и заравнете.

Сложете блата да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 12 минути. Извадете го и го обърнете с хартията нагоре, премахнете я и го оставете да се охлажда.

Разбийте маслото и захарта за фъстъчения крем, докато се получи пухкава и хомогенна смес. Добавете фъстъченото масло, разбийте и на трънка струйка - разтопения шоколад.

Карамелизирайте захарта за карамеления сос и долейте внимателно и леко сметаната, а щом снемете от котлона, прибавете и маслото, като разбъркате. Оставете го малко да изстине.

Разделете блата на 4 еднакви кори, които се слепят с фъстъчения крем и между 2 блата слагате резенчета банани. Най-накрая тортата се намазва цялата отвън с него. С помощта на подходяща шпатула заравнете крема.

Разтопете шоколада, сметаната, фъстъченото масло, докато се получи гладък крем, леко го охладете и залейте загладената торта посредата, като оставите глазурата да се разтече свободно

Напълнете останалия фъстъчен крем в шприц или пош и направете розички за украса на тортата. Тук вече може да пуснете въображението си и да направите тортата по ваш вкус. Подредете произволно тофи бонбони или каквито имате и искате.

Направете фунийка от хартия за печене, напълнете я с карамеления сос и отрежете съвсем малко края й. Завършете тортата с фъстъчено масло с тънка струйка карамел, която трябва да разнесете произволно отгоре. По желание поръсете с малко натрошени фъстъци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
57
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

джени
джени
Супер
02.01.2014 07:42