Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична пита със сирене

Празнична пита със сирене

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10
"Какъв празник е, ако на масата няма топла празнична питка, питаме ние"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1100 г
  • прясна мая - 42 г (1 кубче)
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 + 1 жълтък
  • сирене - 400 - 500 г
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • вода - 200 мл топла
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладката вода, добавете супена лъжица захар и оставете да се активира.

Разбийте яйцата с киселото мляко. Добавете олиото и прясното мляко. Добавете щипка сол към брашното, оформете кладенче и прибавете маята. Разбъркайте и поетапно добавете яйчената смес.

Замесете на гладко и еластично тесто. Поставете в дълбока купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса за половин час. Натрошене сиренето.

Когато тестото удвои обема си, премесете повторно и прибавете сиренето с омесване. Оформете еднакви топчици и ги подредете една до друга в тавата. Намажете с жълтък.

Оставете питата да втаса повторно до удвояване на обема. Изпечете на 180 градуса за час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: