gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Най-вкусната содена питка за Бъдни вечер

Най-вкусната содена питка за Бъдни вечер

Мария СимоваМария Симова
Гуру
2k18k3k20k21
Най-вкусната содена питка за Бъдни вечер
Снимка: Мария Симова
1 / 6
19/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"И както традицията повелява посрещнахме Бъдни вечер с вай-вкусната содена питка"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното три пъти, добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета, след като шупнат ги добавете към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на струя добавете топлата вода и замесете меко тесто.

Тази стъпка е най-важната за сполучлива содена питкамесете тестото продължително след оформянето му, или докато, като му направите разрез, в него да има мехурчета въздух.

Оформете питка от тестото и я поставете в намазана с олио тавичка.

Оставете тестото да престои 15 минути така за да се отпусне, преди да я поставите в фурната за печене, надупчете питката с вилица на повечко места.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар.

Намокрете тензух и изстискайте много добре, извадете изпечената питка и я увийте с него, покрийте със суха кърпа и оставете така за около 10 минути.

Сервирайте топла, много мека и вкусна содена питка, особено поръсена с шарена сол!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: