Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Постна питка без сода за Бъдни вечер

Постна питка без сода за Бъдни вечер

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Постна питка без сода за Бъдни вечер
Снимка: Даниела Русева
2 / 4
20/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"И както повелява традицията, на Бъдни вечер се приготвя постна питка, чупи се и се раздава на всички за здраве"

Необходими Продукти

  • брашно - 650 г
  • вода - 350 мл топла
  • бакпулвер - 15 г /едно пакетче/
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава се пресява брашното и се оформя като кладенче. В него се налива затоплена водата. Добавя се олиото, по една лъжичка сол и захар, а накрая и бакпулверът, угасен с лимонов сок. Замесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя да си почине за 20-на минути.

Тестото се разделя на две части и се оформят на топки. Едната част се разточва много леко, само колкото да се получи дебела кръгла питка, която се нарязва на 8 триъгълни парчета. Всяко се прегъва, след което се подреждат в кръг до стената на малка тавичка /може в тортена форма/, намазана с масло и поръсена с брашно.

Другата половина от тестото също леко се притиска с точилка, да стане малка питка и тя се поставя в средата на тавичката. Под питката се слага паричка, завита в листче от алуминиево фолио. Отгоре може да се направи някаква украса по избор.

За тази цел аз размесих една супена лъжица брашно с много малко вода, която прибавях постепенно, колкото да се получи малко топче тесто. От това меко бяло тесто се откъсва по мъничко и се претрива в длани, така, че да се получат конци.

Потапя се четка за рисуване в чашка с малко вода и леко се намокря тази постна питка там, където ще се постави картинката. Очертава се мокра линия, а върху нея се залепват шнурчетата от тесто. Опитах се да изобразя Девата-Майка с Младенеца на тази питка за Бъдни вечер.

Слага се във фурната и тогава се включва на 180 градуса.

Изпича се за 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Бакпулверът е смес от 2 части сода за хляб и 1 част лимонена киселина...
24.12.2022 20:03