Кашкавален хляб (Golden cheese bread)
Hleb od kačkavalja (Golden cheese bread)
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Кашкавален хляб (Golden cheese bread)

Кашкавален хляб (Golden cheese bread)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k12k11
Кашкавален хляб (Golden cheese bread)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
22/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
38 мин.
Общо
63 мин.
Порции
6
"Вълшебен аромат и неповторим вкус - ето така най-точно ще опишем този кашкавален хляб, който ви предлагаме да направите"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г + за поръсване на плота при месене
  • мая - 15 г жива
  • прясно мляко - 270 мл
  • зехтин - 1 с.л.
  • пармезан - 1 с.л. настърган
  • подправки - 1 с.л. микс (риган, розмарин, мащерка, босилек)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • масло - 25 г разтопено
  • кашкавал - 250 г (или ементал, чедър, зряла моцарела)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа прясното мляко- леко затоплено, маята, захарта и 150 г от брашното. Така получената кашичка покрийте с кърпа и оставете да шупне за 10-15 минути.

Към шупнатата смес пресейте останалото брашно, сипете лъжичките сол, пармезан, зехтин и подправки.

Замесете гладко еластично тесто и го оставете на топло да втаса за 40 минути, след това премесете отново.

От втасалото тесто оформете три еднакви фитила и всеки от тях нарежете на около 15-18 късчета .

Намазнете или покрийте с хартия за печене форма за хляб или правоъгълна форма за кекс с вместимост 1 литър.

Късчетата тесто от първият фитил направете на топчета - не е нужно да са напълно еднакви по размер, нито да са с идеална форма. Подредете ги на дъното на формата, оставяйки разстояние. Намажете ги със разтопено масло и поръсете с част от кашкавала - настърган.

От втория фитил също формирайте топчета и подредете върху другите - и тях намажете с масло и поръсете обилно с кашкавал. Завършете, подреждайки и трети пласт топчета от последният фитил, а тях намажете само с масло. Остатъка от кашкавала заделете.

Така оформения хляб оставете на топло да втаса за 40 минути - 1 час. Може и да пъхнете в загрята на 40 градуса фурна.

Изпечете хлебчето за около 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Ако забележите, че започва да почервенява прекалено, покрийте го с алуминиево фолио.

Готовия хляб поръсете с остатъка от кашкавала и пъхнете за 2-3 минути отново във фурната, за да се разтопи.

Поднесете Golden cheese bread топъл в центъра на вашата трапеза, за да си чупи всеки на масата от пухкавите кашкавалени топчета с леко хрупкава коричка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: