Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пухкав кекс с шоко стафиди

Пухкав кекс с шоко стафиди

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7218k2k12k5
Пухкав кекс с шоко стафиди
Снимка: Сия Рибагина
1 / 2
08/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Няма значение дали ще поднесете кафе или чай на гостите, важното е с тях да поднесете и пухкав кекс с шоко стафиди"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • захар - 220 г
  • яйца - 4 бр
  • бакпулвер - 15 г
  • олио - 50 мл
  • ванилия - 2 прахчета
  • заквасена сметана - 250 г
  • шоко стафиди - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура. За този кекс ще ви е необходима по дълбока форма за кекс, защото се надига и става огромен.

Шоко стафидите ги продават в магазините за ядки, това са стафиди, тунквани със шоколад, не се нуждаят от накисване или друга обработка.

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.

Разбийте белтъците с половината захар на твърд сняг като за целувки.

Жълтъците разбийте с останалата захар до бледо жълт крем.

Пресейте брашното, ванилията и бакпулвера.

Внимателно добавете на части белтъците към жълтъците, като разбърквате с шпатула в една посока, като целта е да ги съедините, но се стремете да запазите въздуха от белтъците.

Сипете олиото и отново разбъркайте. Ползвайте единствено шпатула, не бъркайте хаотично и забравете за миксера.

Накрая добавете заквасената сметана и отново леко разбъркайте до хомогенна смес.

Следват сухите съставки, взимайте с лъжица от брашното и го добавяйте към сместа бъркайки с леки движения. Така процедирайте, докато сместа е поела всичкото брашно и е станала гладка, обемна и без бучки.

Намажете форма за кекс с малко олио и поръсете с брашно, изтърсете излишното и сипете кексовата смес, отгоре внимателно пуснете шоко стафидите, без да бъркате, при печене те ще си се наместят.

Печете кекса във фурна на 170 градуса за 30 мин или до суха клечка.

Извадете вашия пухкав кекс и поръсете с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: