Класическо Чили кон карне

Храна за ДушатаХрана за ДушатаДарт Вейдър384111
16/01/2019
"Минутки за класика или как се приготвя Класическото Чили кон карне "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 820
  • Преглеждания за месеца194
  • Преглеждания за седмицата62
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • За чилито
  • говежда кайма - 500 г
  • лук - 1 глава
  • зелени чушки - 1 бр.
  • люти чушки - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • чили - 1 с.л. на прах
  • домати - 600 г консервирани
  • вода - 200 мл
  • червен боб - 400 г (буркан)
  • лют червен пипер - 1 ч.л.
  • канела - 1/4 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • лют червен пипер - 1 ч.л.
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • За гарниране
  • ориз басмати - 100 г
  • вода - 200 мл
  • заквасена сметана - 50 г
  • магданоз - 1/2 стръка
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Нарежете глава лука и чесъна на ситно, загрейте мазнина в дълбок съд и ги задушете. Нарежете лютите чушки и ги добавете към лука и чесъна. Нарежете и зеленaта чушка, моркова, стръка целина и главата целина. Гответе зеленчуците, докато поомекнат за 7-8 мин. Подправете със сол и черен пипер.

След това добавете телешката кайма и бъркайте, за да я раздробите. Овкусете с пушен червен пипер, канела, кимион, сладък червен пипер и сол.

Запържете за кратко месото, докато придобие златист цвят. Налейте червеното вино и гответе, докато острият аромат на алкохола се изпари.

Сипете доматите от консерва заедно с доматения сок. Добавете захарта и оставете ястието да ври на тих огън за 20-30 мин. След това добавете предварително сварения боб и гответе за още 10 минути. На финала поръсете с нарязан ситно пресен магданоз.

За гарнитурата сложете 2 части вода да заври в тенджера на котлона и добавете 1 част ориз Басмати. Гответе ориза за 10 минути на умерен огън под капак, след което спрете котлона и оставете под капака за още 10 минути, докато оризът абсорбира водата си изцяло.

Не отваряйте капака на съда, за да не нарушите процеса на гответе. По желание добавете бучка масло в ориза и разбъркайте, за да се разтопи.

Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте готовото чили кон карне върху канапе от пухкавия ориз и лъжичка заквасена сметана.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар