gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Диетична пъстърва на фурна

Диетична пъстърва на фурна

ЗорицаЗорица
Гуру
1k9k4k6k6
Диетична пъстърва на фурна
Снимка: Зорица
1 / 10
12/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Вкусна, здравословна и без излишни калории - перфектната диетична пъстърва на фурна"

Необходими Продукти

  • пъстърва - 2 бр. (всяка по 700 г)
  • чесън - 4 скилидки, нарязани на шайби
  • чесън - 4 скилидки, цели необелени
  • зехтин - 50 мл.
  • розмарин - 3 - 4 стръка
  • салвия - 4 - 5 свежи листа
  • черен пипер
  • сол
  • лимони - 2 бр.
  • лимони - 1/2 бр. нарязан на полумесеци
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пъстървите се почистват от хрилете и вътрешностите. Люспите се почистват (за целта може да използвате белачка за зеленчуци, като плъзгате белачката в посока от опашката към главата).

Пъстървите отново се измиват под течаща вода и се оставят за кратко в гевгир, за да се отцедят от водата. По кожата на рибите се правят с остър нож диагонални разрези през 4-5 см.

Пъстървите се посоляват със сол и черен пипер отвътре и отвън (в разрезите също), поливат се (отново отвън и в коремчетата) със сока от двата лимона и се оставят настрани за 20 минути.

Във всеки прорез на рибите се слага по резенче от нарязания на шайби чесън, ако ви останат от тях ги сложете в коремчетата им. Целите скилидки чесън, нарязания на полумесеци половин лимон, розмаринът и салвията се разпределят в коремчетата.

Всяка пъстърва се слага в сложени един върху друг лист алуминиево фолио и лист хартия за печене. Полива се със зехтина и рибата се завива на пакетче. Пакетчетата се прехвърлят в тава, отгоре цялата тава се покрива с още един лист алуминиево фолио.

Тавата се слага на средна решетка в предварително загрята фурна на 200 градуса и пъстървите се пекат около 40 минути.

След това се маха горният лист алуминиево фолио, пакетчетата се разтварят и тавата се връща във фурната за 10 - 15 минути, докато пъстървите хванат апетитен загар.

Пъстървите се поднасят разпределени на порции, поливат се с отделилия се от тях вкусен сос и гарнират със свежа салата по ваш вкус.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: