Зелеви постни сарми с булгур по добруджански

ПетяПетя
Готвач
128
1k
277
316
3
20/01/2019
"Една зелка за салата, две зелки за зелеви постни сарми с булгур по добруджански "
Приготвяне60 мин.
Готвене120 мин.
Общо180 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 016
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • кисело зеле - цели листа
  • зелев сок - 2 ч.ч.
  • За плънката
  • олио - 5 с.л.
  • лук - 1 гл.
  • ориз - 3/4 купа*
  • булгур - 1/4 купа*
  • яйца - 1 бр.
  • чесън - 4 скилидки.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л. смлян
  • чубрица - 1 ч.л. суха
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • черен пипер - 15 зърна
  • бахар - 15 зърна
  • дафинов лист - 4 листа
  • сол - при необходимост
  • За запръжката
  • олио - 6 - 7 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • По желание
  • люти чушки - 2 - 4 бр. сухи или сладки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Защо по добруджански ли? Защото в плънката им слагаме сурово яйце - хем за спойка, хем придава по-добър вкус и мекота на плънката. Освен това рядко правим сарми или само от ориз, или само от булгур, поне в моето семейство е така. Обикновено до половина от ориза е булгур.

В тенджера загрявам олиото и слагам ситно нарязания лук да се задуши с малко вода. След това прибавям ориза да се запържи хубаво. Следват булгурът, едно-две завъртвания с лъжицата и сипвам червения пипер, не обичаме бяла плънка. Заливам с вода в съотношение ориз+булгур:вода - 1:3.

Подправям със смлян черен пипер, чубрица и джоджен и малко сол (все пак зелевите листа и зелевият сок са солени). Вие подправяте според вашия вкус.

Оставям на силния огън, докато заври, след което намалявам огъня и похлупен с капак оставям оризът да си поеме водата за около 20 минути. И да - той е почти сварен, така, ако ми остане плънка, може също да се консумира.

Смъквам от огъня и прибавям разбитото яйце, обърквам бързо и хубаво плънката, така избягвам образуването на белтъчните парцали. Следва пресованият чесън (пропуснете го, ако не ви харесва) и я оставям да поизстине.

През това време си приготвям листата за сармите. Ако са големи, по дебелата жила ги разделям на две. Ако са малки, изтънявам жилата, колкото мога.

В началото на всяко парче зелев лист, сложен в/у дъска за хляб, поставям обикновено по 1 с.л. от плънката, загръщам по-малко от двата странични края (ляв и десен), за да не изпадне плънката, и завивам на стегнато руло, защото при мен оризът в плънката е почти сварен.

Сармите подреждам в дълбока тенджера, дъното на която е покрито с два три зелеви листа.

Върху всеки подреден ред сарми слагам зърна черен пипер, зърна бахар и дафинов лист. Някъде между редовете слагам и сухите люти чушлета или сладки чушки, придават невероятен аромат и вкус на зелевите сарми (може и да ги пропуснете).

Тенджерата не се пълни догоре, тъй като сърмите се затискат с чиния, а и по време на варенето се надуват.

Заливам ги с равни части зелев сок и вода, така че почти да ги покрие.

В тиган загрявам олиото за запръжката, слагам червения пипер и веднага махам от огъня, за да не прегори пиперът и да нагарча.

Горещата запръжка изливам върху сармите. Покривам ги с чиния, обърната с дъното нагоре, и ги слагам на огъня. Щом заврат, намалявам силата му и ги оставям да къкрят около час, час и половина.

В последно време обаче ги оставям да къкрят около два часа и резултатът е едни топящи се в устата сарми, направо божествени!

По желание готовите постни сарми могат да се прехвърлят в тава и да се запекат на фурната. Аз обикновено запичам толкова сарми, колкото ще се хапват, и то непосредствено преди сервирането им.

Да ви е вкусно!

*Купа=350 мл

Забележка: Към плънката могат да се прибавят още и разбира се в зависимост от вашия вкус мариновани гъби (или пресни, които първо се запържват), стафиди (за предпочитане светли) или пък кедрови ядки.

Овална керамична тава за ценители
Made in Bulgaria
Овална керамична тава за ценители
27.50 лв.
24.99 лв.
Виж ››

Уникална овална тава, изработена от троянска керамика - задължителен кухненски аксесоар за всеки дом :)

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар