Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Гъста супа от зелена леща с азиатски вкус

Гъста супа от зелена леща с азиатски вкус

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Гъста супа от зелена леща с азиатски вкус
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Сега е ваш ред да изненадате баба с вкусна идея за приготвяне на леща"

Необходими Продукти

  • зелена леща - 300 г
  • червен лук - 1 бр., голяма глава
  • пащърнак - ½ бр.
  • доматено пюре - 1 с.л., с връх
  • пилешки бульон - 800 мл., основа
  • гарам масала - ½ к.л., люта
  • кардамон - 2 шушулки
  • индийско орехче - 1 щипка
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 5 с.л.
  • кориандър - 3 стръка
  • сол - на вкус
  • лимони - ½ бр.
  • За крутоните
  • гхи - 3 с.л.
  • пълнозърнест хляб - 4 филии
  • сусамово олио - 1 к.л.
  • лимони - ½ бр., кората от плода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме лещата и я накисваме за едно денонощие. Лука нарязваме на ситни зарчета, а пащърнака нарязваме на 2-3 части.

В тенджера с нагорещената мазнина сотираме лукът на слаб огън.

Прибавяме парчетата пащърнак, скилидките чесън (цели) и ароматните индийски подправки.

Запържваме за кратко, като добавяме и отцедената леща. Разбъркваме добре и термичната обработка трае още 5-7 минути.

Накрая заливаме с горещия пилешки бульон и изсипваме разтвореното в малко вода доматено пюре.

Супата къкри на слаб котлон.

След като пащърнакът и скилидките чесън са се сварили ги изваждаме и намачкваме на пюре. Прибавяме ги отново към супата и овкусяваме със сол.

Десетина минути, преди да отстраним съда от котлона, прибавяме към супата тънко нарязаните резени от ½ лимон. Накрая поръсваме с пресен кориандър.

Пълнозърнестите филии нарязваме на средни кубчета.

В нагорещен тефлонов тиган разтапяме маслото и капваме няколко капки от сусамовото олио.

Настъргваме на ситно малко лимонова кора. Прибавяме нарязаните хлебни кубчета, като ги разбъркваме непрекъснато.

Те поемат от вкусовете и стават златисти и хрупкави.

Поднасяме супата от леща топла, като я гарнираме със резенче лимон и хрупкави крутони.

Адаптирано от 24 kitchen

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: