gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Солено Руло»Свинското вретено на Манчев

Свинското вретено на Манчев

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Свинското вретено на Манчев
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 6
25/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Нещо наистина специално за всички, които не правят компромиси с добрия вкус - Свинското вретено на шеф Манчев"

Необходими Продукти

  • За две порции
  • свинско бон филе - 660 г
  • моцарела - 6 резена
  • топено сирене - 6 резена, пушено
  • кисели краставички - 2 бр.
  • каперси - 8 бр.
  • печурки - 4 бр. от консерва
  • манатарки - 10 г изсушени
  • бекон - 8 бр. слайс
  • мащерка - свежи стръкчета
  • салвия - 2 листа
  • черен пипер
  • морска сол - едросмляна
  • вода - 60 мл., хладка
  • бяло вино - 50 мл
  • масло - 30 г
  • За картофената гарнитура
  • пресни картофи - 4 бр., седни по големина
  • моркови - 2 бр.
  • мащерка - 1 ч.л., прясна
  • куркума - 1 /3 к.л.
  • черен пипер - 1/3 к.л.
  • чили - 1/3 к.л.
  • сол
  • За гъбената гарнитура
  • печурки - 200 г
  • масло - 2 с.л.
  • шалот - ½ глава
  • мащерка - 1 стръкче, прясна
  • черен пипер
  • сол
  • За канапето от ориз
  • ориз - 1 ч.ч. сварен
  • коприва - 2 к.ч., замразена
  • чесън - 1 скилидка
  • вода - 3 с.л., (от сушените гъби)
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С тави великолепна и изтънчена рецепта си струва да украсите празничната трапеза.

Топящото се крехкото свинско е допълнено с богата плънка от сирена, гъби и ароматни подправки, завито в хрупкава апетитна коричка от бекон и чудесна топла гарнитура.

Свинското месо се подсушава и внимателно се разрязва по дължина на две, като острието на ножа не трябва да стига до края. Разтваряме филето и го поставяме между два слоя прозрачно фолио.

Начукваме го внимателно, като не използваме силата си, а се стремим да изтъним месото, без да го накъсваме. Овкусяваме го с черен пипер и малко сол само от вътрешната страна. Солта дехидратира месото, а то трябва да остане сочно. Беконът е също е осолен.

Подреждаме слайсовете от пушения бекон стъпаловидно. Върху тях поставяме филето.

Моцарелата и топеното сирене сме нарязали предварително и ги поставяме върху филето. Прибавяме по една кисела краставичка и малко каперси.

Поръсваме с оронени листенца прясна мащерка и поставяме по стръкче от нея в рулото. Манатарките сме накиснали предварително в хладка вода, за да се хидратират.

В тиган с нагорещено масло запържваме за кратко печурките и отцедените горски гъби, докато течността се изпари.

Запазваме водата, в която са се киснали манатарките за запичането на рулата. Допълваме гъбите към пълнежа равномерно и завиваме на стегнато руло откъм тясната страна.

Завързваме стегнато с бял памучен конец. Поставяме рулата в йена глаз тавичка.

Картофите и морковите измиваме добре и ги режем на кръгчета с кората (моите са домашни). Подправяме ги със сол и упоменатите подправки. Подреждаме ги около месните рулца.

Заливаме с гъбената вода и бялото вино. Прибавяме в двата края листенца салвия, за да подсилим ароматите. Покриваме съда неплътно с алуминиево фолио.

Запичаме рулата в предварително загрята фурната около 25 мин. на 180° С. Последните пет минути увеличаваме градусите на 200 при запичането и махаме фолиото, за да се зачерви беконовата коричка. Изваждаме го от фурната и го оставяме да почине 5 мин., преди да се нареже на порции.

За гъбената гарнитура сотираме ситно нарязания шалот. Овкусяваме със сол, черен пипер, мащерка и прибавяме нарязаните печурки. Задушаваме ги до готовност.

Същия тиган използваме и за канапето от ориз и коприва.

В загрятата мазнина задушаваме копривата и пресованата скилидка чесън. Овкусяваме със сол и черен пипер.

Прибавяме предварително сварения на пара ориз, като добавяме малко от водата, в която са киснали манатарките.

Готови сме да сглобим чинията. На дъното оформяме канапе от ориз и коприва.

Върху него подреждаме резените от рулото, а от страни гарнираме с гъби и запечените картофки. Аранжираме с пресни клонки от мащерка.

Съвет: Към соса от запичането прибавете малко заквасена сметана и редуцирайте. С него залейте печеното месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: