Начин на приготвяне
Фурна - 190 градуса с вентилатор.
Тортена форма с ринг и диаметър 24 см.
Яйцата и жълтъкът се поставят в купа. Разбиват се с телена бъркалка. Оставят се настрана.
В дълбока купа се изсипва 150 мл прясно мляко от общото и се прибавя нишестето. Разбива се с телена бъркалка, докато се смеси.
Прибавя се захарта, разбърква се отново с телената бъркалка и се изсипват разбитите яйца. Разбива се до гладка смес.
Останалото мляко се поставя на умерен котлон, добавя се и цялата сметана. Разбърква се и се оставя до момента на точка на кипене. Сваля се от котлона, на струйка се прибавя сместа с яйцата при непрекъснато разбъркване.
Връща се отново на котлона и се сварява гъст крем. Сваля се и се прибавя ванилията, разбърква се. Покрива се плътно с фолио и се оставя да се охлади.
Бутер тестото заедно с хартията, която служи за основа на тестото, се поставя в тортената форма, така че да образува и борд. Оформя се дъното и стените, излишното тесто се изрязва половин пръст под стената на формата. Надупчва се с вилица. Излива се охладения крем, заглажда се с шпатула.
Поставя се във фурна на 190 градуса и бутерсладкишът се пече за около 50-60 мин. или по края трябва да е изпечен добре, а по средата фланът да е малко мек и подвижен.
Оставя се да се охлади за 30 мин. освобождава се формата и се оставя в хладилник минимум за 4 часа. Разрязва се на тортени парчета.
Бележка: Рецептата е испанска реплика на така известния френски Флан Паризиен, на който съм пуснала рецепта в ГотвачБг. За разлика от оригиналната френска рецепта, тук рецептата е представена в по-лесен вариант и по-бърз, защото се работи основно с бутер тесто.
От останалото бутер тесто би могло да се приготвят соленки за коктейл.
Испанският вариант на Флан Паризиен (Spanish Flan Prisien) е много вкусен!