Домашен кръгъл хляб
Domaći okrugli hleb
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Домашен кръгъл хляб

Домашен кръгъл хляб

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7233k2
Домашен кръгъл хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
28/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Има ли нещо по-хубаво от това да извадиш топъл хляб от фурната и да отчупиш от него"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • вода - 450 мл хладка
  • суха мая - 7 гр или 1/2 кубче прясна мая
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • оцет - 1 к.л.
  • сода за хляб - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята със захарта в малко от водата. Оставете настрани да се активира маята.

Пресейте брашното и направете кладенче. Поръсете солта отстрани върху брашното. Сипете шупналата мая в останалата вода, добавете олиото и загасената в оцета сода за хляб.

Сипете сместа в кладенчето и замесете меко тесто. Поръсете в купа малко олио и сложете тестото.

Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса. Сложете в съда за печене пекарска хартия, намаслете я с малко олио и прехвърлете тестото.

Притиснете и оформете хляба.

Поръсете с малко брашно и с остър нож направете декорацията. Оставете хляба да втаса около 10-15 минути.

Печете хляба на 180 градуса за 35-40 минути. Извадете изпечения хляб, поръсете с малко вода и покрийте с кърпа за кратко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: