gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Супа от Леща»Мерджемек - чорба от червена леща

Мерджемек - чорба от червена леща

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k4k7
Мерджемек - чорба от червена леща
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 5
19/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции5
"Уж обикновена чорба от червена леща, а ухае просто божествено"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте червената леща и я отцедете. Почистете зеленчуците и ги нарежете - лука на полумесеци, морковите и картофите на дребни кубчета.

Загрейте 3 с.л. олио в тенджера на котлона на умерена температура. Добавете лука, морковите и картофите и задушете за около 10 мин.

Добавете лещата и хубаво разбъркайте. Залейте с вряла вода, колкото да покриете зеленчуците.

Намалете силата на котлона и оставете за около 30 -35 мин супата да къкри. При необходимост добавете малко вода.

В друг съд сипете 4 -5 с.л. олио и запържете доматеното пюре за около 4-5 мин. Отстранете от котлона и добавете джоджена, червения пипер, черния пипер и сол.

Хубаво разбъркайте до получаването на гъста паста. При готовност на супата от леща я пасирайте.

Добавете доматената паста и вряла вода (около 1 ч.ч.) и отново пасирайте до еднородна смес. Овкусете при необходимост с още сол.

Отделно загрейте 2-3 с.л олио и запържете малко сладък и едро смлян лют червен пипер. Сервирайте чорбата в дълбоки чинии, като поръсите от лютата смес по повърхността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: