Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Агнешки джолан с ориз, булгур и спанак

Агнешки джолан с ориз, булгур и спанак

TanyaTanya
Новак
2936
Агнешки джолан с ориз, булгур и спанак2 / 2
13/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • агнешки джолан - 2 бр. (около 500 - 600 г)
  • спанак - около 250 г пресен или замразен
  • ориз - 200 г
  • булгур - 100 г
  • чесън - 1 глава
  • лук - 2 - 3 глави, средна
  • джоджен - 2 с.л. или на вкус, сух
  • сол - около 1 с.л. или на вкус
  • чубрица - 2 - 3 щипки или на вкус
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • яйца - 1 - 2 бр.
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • олио - около 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Агнешките джолани се почистват от ципите, след което се надупчват с нож на няколко места напречно. Така месото ще поеме по-добре подправките и ще се овкуси равномерно.

2. В купичка се смесват всички подправки – сол, чубрица червен пипер, черен пипер и брашното. Добавя се 50 г олио и ако е необходимо - вода. Разбъркват се с тел, за да се получи хомогенна смес /гъста каша/. С тази смес се натъркват хубаво джоланите и се оставят настрани, за да поемат вкуса на подправките.

3. През това време измийте ориза и булгура и ги смесете. Прибавете почистения и нарязан на лентички /около 1 см/ спанак /ако е пресен/ и разбъркайте. Добавете нарязаните на ситно лук и чесън, солта, черния пипер, джоджена и останалото олио /100 мл/. Разбъркайте добре отново.

Разбийте яйцето и го прибавете към оризената смес. Ако ви е останало от сместа, с която сте намазали джоланите – сипете я също към ориза. Добавете вода в съотношение 1:6 /ориз и булгур: вода/ и сложете най-отгоре агнешки джолани. Всичко това се завива хубаво с алуминиево фолио.

4. Пъхнете тавата в загрята на 200 градуса фурна и печете около 30 минути, след това фурната се намаля на 150 - 180 градуса и ястието се пече около 2 – 2.30 часа.

5. По желание към оризената смес може да се добавятагнешки дреболийки и/или гъби. Аз лично ги предпочитам и двете.

6. След като се извади от фурната върху алуминиевото фолио, се покрива с кърпа и се оставя да престой 15-20 минути преди сервиране.

Така приготвения ориз става доста сварен и рядък, но като поизстине, си поема още от течността и се сгъстява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: