Козунак с едно яйце
Uskršnji kolač sa jednim jajetom
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с едно яйце

Козунак с едно яйце

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k13k11
Козунак с едно яйце
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
13/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Не са важни яйцата, а как го месиш - ето го и доказателството"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за поръсване и доизмесване
  • мая - 30 г жива
  • прясно мляко - 220 мл
  • масло - 100 г леко разтопено
  • захар - 100 г + за поръсване
  • яйца - 1 бр.
  • белтъци - 1 бр. за намазване
  • ванилия - 1 с.л. течен ванилов екстракт
  • мед - 1 с.л.
  • ром - 1 с.л. тъмен
  • лимони - 1 бр. кората
  • портокалова кора - от 1/2
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и меда във леко затопленото прясно мляко. Покрийте с кърпа и оставете на топло, докато шупне - около 10 минути.

Настържете само жълтата и оранжевата част от кората на цитрусите. Яйцето разбийте леко.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете млякото с шупналата в него мая, малко от полуразтопеното масло, захарта, яйцето, цитрусовите стърготини, рома, ванилията и най-накрая солта (нея разпръснете отстрани, за да няма директен контакт с маята).

Замесете тесто, като малко по малко вкарвате и останалото масло. Прехвърлете на набрашнен плот и месете 10-15 минути, добавяйки си по малко брашно, докато спре да ви лепне по пръстите и плота. Може да използвате и уред с приставки за тесто, за да ви е по-лесно. В началото е лепкаво, но впоследствие тестото добива еластичност, само се иска търпение.

Оформете на топка и приберете в купата, леко намазнена. Оставете за 1 час в топло помещение, за да удвои обема си.

От втасалото тесто оформете три еднакви фитила, усучете ги леко и сплетете на плитка. Съединете краищата и и положете в тавичка 22-24 см диаметър, покрита с хартия за печене.

Отново изчакайте да бухне, като оставите на топло за около 1 час. Добре е тавичката да е покрита, но да има пространство козунака да бухва и да не прилепва за кърпата.

Намажете внимателно, без да притискате, с разбит белтък, поръсете обилно със захар и пъхнете козунака с едно яйце в загрята на 170 градуса фурна. Печете до златист загар.

Да ви е сладко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: