Яхния от нахут

15/02/2019
"Уханна и вкусна - много вкусна постна яхния, която ви препоръчваме от сърце "
Приготвяне20 мин.
Готвене25 мин.
Общо45 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 452
  • Преглеждания за месеца262
  • Преглеждания за седмицата26
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • нахут - 500 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • лук - 1 средна глава
  • морков - 1 голям
  • чушки - 1 бр. червена
  • целина - 4 - 5 стръка (листата) (по желание)
  • паста - 1 ч.л. доматена
  • паста - 1 ч.л. от чушки
  • домати - 1/2 ч.ч. смлени (сос от бутилка)
  • зехтин - 1 с.л.
  • бульон - или вода, колкото да покрие нахута
  • сол
  • кимион
  • червен пипер
  • червен пипер - лют
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Готви се много лесно в тенджера под налягане.

Нахутът се накисва във вода и 1 ч.л сода за хляб от вечерта.

Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в зехтина. Щом стане прозрачен, добавяме подправките без солта и пушения пипер, за да си пуснат аромата за около половин минута. Добавяме доматите, доматената паста, и ако ползваме пастата от чушки, задушаваме добре. Ако ползваме паста от чушки, след това в яхнията не се слагат сурови такива.

После добавяме морковите, нарязани на кръгчета, чушките и добре измития нахут. Наливаме бульон, колкото да покрие нахута, добавяме накълцаната целина, лютия и пушения пипер и затваряме тенджерата под налягане. Варим 20 минути, след сигнала за завиране на тенджерата под налягане.

Приятно готвене!

Източник: Dorothea Kyriakou от Кулинарна мрежа

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Dorothea Kyriakou
Dorothea Kyriakou
19.02.2019 15:18
Здравейте, рецептата е моя и трябва да направя уточнение, що се отнася до пастата от чушки, която не е спомената в продуктите - 1ч.л паста от чушки. И да поясня,че ако ползвате паста от чушки не се слагат сурови такива.
Също така различните сортове нахут (също като боба) се варят различно време. Този от Лидл се вари най-дълго, но остава цял с перфектни зърна ,другите които съм пробвала се разкашкват.
1
0