Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на соса Бешамел. Загрейте маслото в дълбок съд на котлона, докато се разтопи. Добавете брашното и бъркайте, за да не се образуват бучки. Запържете брашното за кратко, докато добие златист цвят.
Започнете да наливате прясното мляко на етапи, за да не се образуват бучки. Бъркайте непрекъснато, докато сосът Бешамел се сгъсти напълно. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Оставете соса да поври на умерен огън за кратко и го свалете от котлона.
Заемете се със соса Болонезе. Нарежете лука и скилидките чесън на ситно. Загрейте зехтин в дълбок съд, сложете лука и чесъна, посолете и задушете до омекване. След това добавете каймата и запържете, като едновременно я раздробявате с дървена лъжица.
Подправете с черен пипер и гответе, докато мляното месо се раздроби напълно и добие златист цвят.
Нарежете стрък целина и листа пресен босилек на ситно и прибавете в соса. Сипете доматения сок, доматите от консерва и доматено пюре. Добавете и чаена лъжица захар, за да балансирате киселия вкус на доматите.
Разбъркайте добре всичко и оставете соса да поври и да се редуцира. Когато течността от доматите се поизпари, налейте бялото вино и гответе за още няколко минути.
Започнете да подреждате лазанята, като първо поставите пласт кори за лазаня на дъното на тавата. Покрийте обилно със сос Болонезе, а отгоре разпределете пласт от соса Бешамел. Покрийте с втори пласт кори и отново покрийте с двата соса. Редувайте по този начин до изчерпване на съставките.
Завършете класическата лазаня Болонезе с обилен пласт Бешамел и покрийте с настърган Пармезан или друго твърдо сирене.
Прехвърлете ястието във фурната на 180°C за 30-40 минути.
Коментари