Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Картофи на фурна с хрупкава коричка от сирена

Картофи на фурна с хрупкава коричка от сирена

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Картофи на фурна с хрупкава коричка от сирена5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Така, като ги гледате тези картофки, смятате ли, че може да им устоите, защото ние не можем"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • лук - 1 бр. шалот, среден
  • масло - 50 г
  • зехтин - 50 г
  • мащерка - 2 - 3 щипки
  • риган - 2 - 3 щипки
  • пармезан - 100 г или Grana Padano - 100 г настърган
  • чедър - 20 г настърган
  • сол - 1 ч.л. розова хималайска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса

Керамична тава с диаметър - 24 см, много добре намаслена включително и стените ѝ.

Картофите се измиват с четка под течаща вода. Поставят се в тенджера с достатъчно подсолена вода и се сваряват за 10 мин. Времето се измерва, след като заври водата. Отцеждат се и се оставят настрана, докато се охладят.

Междувременно се разтопява маслото с мащерката и ригана. Към него се прибавя зехтин и хималайска сол. С четка се намаслява добре формата за печене.

Охладените картофи се обелват и нарязват на шайби около 3 мм. Поставят се на порции в маслената смес и с ръка се разбъркват, така че да полепнат подправките на всяка шайба.

Подреждат се във формата като леко се застъпват , а по средата се подреждат крайчетата от картофите с по естетична цел.

Шалот се нарязва на много дребни кубчета и се поръсва отгоре.

Накрая се посипва обилно със смесените сирена, настърган пармезан и сирене Чедър.

Картофите се пекат на 200 градуса около 30-35 мин.

Източник: Zenzero e Limone

Картофите на фурна с хрупкава коричка от сирена са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: