Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Затворена Пица»Постна пица Стромболи

Постна пица Стромболи

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Постна пица Стромболи
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 5
04/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
85 мин.
Общо
165 мин.
Порции
6
"Може да е постна, но е толкова ароматна и сочна, че дори почитателите на пържолите ще се влюбят в нея"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - около 400 г бяло
  • олио - 2 с.л.
  • вода - 220 мл
  • мая - 2 ч.л. суха
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • за плънката
  • печурки - 200 г
  • чушки - 2 бр. зелени
  • маслини - 10 бр. обезкостени
  • тиквички - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • за соса
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 400 г (консерва, обелени и нарязани на кубчета)
  • босилек - 1 ч.л. сух
  • риган - 1 ч.л. сух
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тестото за пица, като разтворите маята и меда в част от леко топлата вода. Поръсете с малко брашно и оставете за около 15 мин да втаса. Пресейте брашното със солта.

Направете кладенче и в него сипете втасалата мая, олиото и останалата вода. Замесете меко тесто. При необходимост добавете още малко брашно. Намажете купа с олио и поставете тестото в нея. Покрийте с кърпа и оставете за около час да удвои обема си.

Направете доматения сос, като нарежете лука и чесъна на ситно. Загрейте олиото в тиган на котлона на умерена температура. Запържете лука и чесъна за около 3 мин до омекване и добавете доматите на кубчета. Овкусете с ригана, босилека, захарта и солта. Разбъркайте, намалете силата на огъня и оставете соса да къкри около 20 мин или докато се редуцира. Отстранете от огъня и оставете да се охлади.

Междувременно нарежете тиквичката, чушките и моркова на дребни кубчета. Нарежете гъбите и маслините на тънки резенчета.

Загрейте олиото в тиган на котлона на умерена температура. Запържете нарязаните моркови, чушки и тиквичка за около 10 мин. Добавете гъбите и разбъркайте хубаво. Гответе още около 10 мин, като разбърквате периодично. Отстранете от огъня и добавете и маслините. Оставете да се охлади.

Разделете тестото за затворената пица на две равни части. Разточете едната част на тънка кора върху набрашнена повърхност във формата на правоъгълник. Намажете с доматения сос и отгоре поръсете с половината от зеленчуковата плънка.

Разпределете я равномерно. Навийте на руло и поставете в тава застлана с хартия за печене. Повторете с другата част от тестото. Оставете отново да втасат за около 20 мин.

Изпечете вегетарианската пица в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 мин.

Рецептата за постната пица Стромболи е взаимствана от https://www.bonapeti.bg

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: