gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Разкошни агнешки кюфтета със сос Матбуха

Разкошни агнешки кюфтета със сос Матбуха

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Разкошни агнешки кюфтета със сос Матбуха
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
22/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Кюфтенцата са разкошни, но сосът, сосът направо ще ви омагьоса"

Необходими Продукти

  • агнешка кайма - 700 г
  • червен лук - 1 бр.
  • галета - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л., гъсто
  • рас ел ханут - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л., лют
  • мента - 1 с.л., изсушена
  • сол - на вкус
  • За сос Матбуха
  • домати - 800 мл., млени
  • чушки - 1 бр. червена
  • люто чили - 2 бр.
  • червен лук - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • кашерна сол - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л., пушен
  • зехтин - ½ к.ч.
  • кимион - ½ ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа настъргваме червения лук, прибавяме яйцето, разбито с киселото мляко, и останалите сухи аромати – мароканския микс, стритата мента, черен и ½ ч.л. от червения лют пипер, галета и сол на вкус. Смесваме добре всички компоненти и ги добавяме към каймата.

Омесваме я добре, завиваме я с фолио за свежо съхранение и поставяме в хладилник за едно денонощие.

От нея оформяме 12 броя кръгли кюфтета.

В дълбок тиган загряваме зехтин и запържваме кюфтетата от двете страни. Поставяме ги в чиния.

В същата остатъчна мазнина прибавяме нарязаните лук, пиперка и люти чушки. Оставяме ги да се сотират до омекването им.

Овкусяваме със сол, червен пипер и кимион. Намаляваме температурата на готвене до умерена, прибавяйки доматите, лютия пипер и пресованите скилидки чесън.

Оставяме соса да къкри бавно, докато се редуцира до желаната гъстота. След като се охлади го пасираме.

Поднасяме агнешките кюфтета върху лист от салата, гарнирани с пикантния сос Матбуха. Комбинираме ги със свежа зелена салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: