Уникална шахматна торта

04/04/2018
Евгения
отЕвгенияНовак1617
"Тази домашна торта е толкова вкусна, колкото и пухкава. Прекрасна торта за всеки повод"
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции18
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо127 163
  • Преглеждания за месеца5760
  • Преглеждания за седмицата2266
  • Коментирана19 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • За 1 блат
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 7 с.л.
  • захар - 8 с.л.
  • брашно - 9 с.л.
  • сода - 1 ч.л. или бакпулвер
  • За кафявия блат
  • какао - по 2 с.л.
  • Крем
  • прясно мляко - 1 л.
  • захар - 2 ч.ч.
  • нишесте - 1 ванилия + 4 с.л. брашно
  • ванилия - 2 прахчета
  • масло - 2 - 3 с.л. или маргарин за накрая
  • орехи - вмлени, за поръсване, цветни или шоколадови пръчици за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Правят се 4 блата по отделно, два жълти и два кафяви.

Забърква се за първият жълт блат от продуктите. Във формата за торта с подмазана хартия на дъното се пече в загряна фурна на 150-200 градуса за около 20-30 мин. до хубав цвят на блата.

Забърква се следващият жълт и после двата кафяви блата.

Кремът се сварява и трябва да се охлади. След това се слага маслото за лъскавост на крема.

Изстинали всеки блат се изрязва на 3 кръга. С помощта на различни по големина чинии се изрязват кръгове от блатовете.

Реденето е един бял пръстен, в него – по-малък кафяв, пак бял и така се редуват. Разменят се местата на кръговете.

За вторият етаж на тортата се слага върху белият, обратно – първо кафяв, после бял и т.н. При реденето на блатовете между тях слагаме от крема. Поръсваме Шахматната торта с орехи и пръчици.

На снимката е показана със 4 изрязвания. Така се получават 5 кръга. Това зависи от големината на блата с цел за равномерни кръгове при рязане.

Приятен апетит!подобни рецепти тук

5 32
4 8
3 7
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (19)

Жени
Жени
02.02.2016 13:59
Аз ползвам формата от електическата тенджера, не съм я мерила но е около 25-30 см. предпагам.
0
1
aнтония
aнтония
27.01.2016 19:27
колко е голямa формaтa зa печене
2
0
Андрей
Андрей
25.10.2015 16:33
Майка ми правеше такава като бях малък и помня че беше страхотна. Непременно ще си я направя сега
0
2

Виж всички коментари или напиши такъв