Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Млечна питка с масло

Млечна питка с масло

Млечна питка с масло
Снимка: Гергана Тодорова
1 / 3
27/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Ето я рецептата, сега да ви видим какви сте майстори и можете ли да замесите такава хубава Млечна питка с масло"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • вода - 300 мл
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 2 с.л. ЗАХАР
  • краве масло - 1 пакет /125 г/
  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък за намазване
  • брашно - колкото поеме за гладко и меко тесто
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 150 мл топло мляко се прибавя захарта, маята и 2-3 с.л. брашно - в отделен съд да се активира маята.

В голяма купа се разбиват 1 цяло яйце и 1 белтък, прибавя се останалото мляко и водата, солта и активираната мая.

Към тази течна смес прибавяме пресято брашно постепенно и бъркаме с лъжица, докато се получи гъсто лепкаво тесто.

Прехвърляме лепкавото тесто върху набрашнен плот и замесваме меко тесто.

Разделям тестото на 6 топки. Всяка топка се разточва на кръг и се нареждат на две места по три, всяка кора се маже с разтопено масло.

Първите 3 кори се завиват на руло. Нарязват се на триъгълници, като краищата се отделят настрани.

Така се повтаря и с вторите 3 кори. Нареждат се в тавата, като се започне от външната част. В средата се слагат краищата на рулото.

Оставя се да втаса питката, след което се маже с разбит жълтък и малко мазнина.

Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: