Агнешки мозък с пресен чесън
Jagnjeći mozak sa mladim belim lukom
gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Карантия»Агнешки мозък с пресен чесън

Агнешки мозък с пресен чесън

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k28k15k8k1
Агнешки мозък с пресен чесън
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
01/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене32 мин.
Общо47 мин.
Порции4
"Толкова е лесно да приготвиш агнешки мозък - трябва ви само малко пресен чесън и много мерак"

Необходими Продукти

  • агнешки мозък - 4 бр.
  • пресен чесън - 150 г (в необелено състояние)
  • масло - 50 г.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 10 зърна
  • карамфил - 2 стръкчета
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешкият мозък се изплаква добре и оставя в студена вода за 1 час, като периодично водата се сменя с нова.

След изтичане на това време се отцежда и накисва в леко топла вода за 10 минути, отново се отцежда, налива се пак студена и се поставя на котлона при силен огън заедно с дафиновите листа, зърната черен пипер, карамфила и сол.

Когато заври, огънят се редуцира и се оставя 5 минути. Съдът се захлупва с капак и се оставя да поизстине, а ако не бързате, може да оставите за няколко часа, за да се поемат хубаво ароматите от подправките.

Фурната се загрява до 200 градуса, агнешките мозъчета се подреждат в малка тавичка и се поръсват с олио или зехтин и сол на вкус.

Пекат се, докато добият златист загар.

Когато са полуготови, се приготвя и чесънът.

Почиства се от външните пластове, нарязва се на парченца и се запържва в маслото и олиото.

Агнешкият мозък се изважда и прехвърля в сервировъчни чинии. Отгоре се разпределя чесънът с маслото.

Вкусотия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: