Постна гръцка картофена яхния (Пatates Yiaxvi)

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
05/03/2019
"Постно, вкусна и по гръцки - лесна за приготвяне яхния, която ви препоръчваме от сърце"
Приготвяне15 мин.
Готвене45 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 584
  • Преглеждания за месеца29
  • Преглеждания за седмицата25
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • картофи - 1 кг
  • червен лук - средно голяма глава 1 бр.
  • зехтин - 3 с.л.
  • чесън - 2 скилиди
  • дафинов лист - 1 бр.
  • розмарин - 1 бр. свеж стрък или 1 ч.л. сух
  • домати - 500 г конкасе
  • вода - 250 мл
  • сол - на вкус, черен пипер на вкус
  • допълнително - зехтин
  • магданоз - наситнен
  • сирене - Фета
  • риган - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се почистват и нарязват на големи кубчета.

В тенджера със зехтин се прибавя на по-едро нарязан лук и смачкан чесън, това означава, да се нареже върху дъска за рязане, да се посипе със сол и след това с широката част на ножа се започва смачкване, като се пързаля ножът върху парчетата чесън, докато стане на гладко пюре. Нямам представа защо повечето готвачи, които разглеждам, така правят с чесъна, но това е почти винаги, надали защото нямат преса за чесън, вероятно за да се засили ароматът му.

Добавя се дафинов лист и наситнен розмарин. Разбърква се, докато омекне лукът. Прибавят се картофите, разбърква се и отгоре се заливат с доматите, прибавя се водатата, солта и черен пипер на вкус.

Тенджерата се захлупва с капака и се оставя на умерен котлон за около 45 мин при периодично разбъркване. Ако е необходимо, се долива по-малко гореща вода.

След като са напълно омекнали картофите, се сваля от котлона.

При сервиране се посипва с наситнен магданоз и няколко струйки зехтин и винаги се поднася с голяма плочка сирене Фета, полято със зехтин и поръсено с риган.

Източник: MasterChef Akis Petretzikis

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар