Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Гръцка картофена яхния (Пatates Yiaxvi)

Гръцка картофена яхния (Пatates Yiaxvi)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Гръцка картофена яхния (Пatates Yiaxvi)
Снимка: marcheva14
2 / 5
25/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Постно, вкусна и по гръцки - лесна за приготвяне яхния, която ви препоръчваме от сърце"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • червен лук - 1 средно голяма глава
  • зехтин - 3 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • дафинов лист - 1 бр.
  • розмарин - 1 бр. свеж стрък или 1 ч.л. сух
  • домати - 500 г конкасе
  • вода - 250 мл
  • сол - на вкус, черен пипер на вкус
  • допълнително - зехтин
  • магданоз - наситнен
  • сирене - Фета
  • риган - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се почистват и нарязват на големи кубчета.

В тенджера със зехтин се прибавя на по-едро нарязан лук и смачкан чесън, това означава, да се нареже върху дъска за рязане, да се посипе със сол и след това с широката част на ножа се започва смачкване, като се пързаля ножът върху парчетата чесън, докато стане на гладко пюре.

Нямам представа защо повечето готвачи, които разглеждам, така правят с чесъна, но това е почти винаги, надали защото нямат преса за чесън, вероятно за да се засили ароматът му.

Добавя се дафинов лист и наситнен розмарин. Разбърква се, докато омекне лукът. Прибавят се картофите, разбърква се и отгоре се заливат с доматите, прибавя се водата, солта и черен пипер на вкус.

Тенджерата се захлупва с капака и се оставя на умерен котлон за около 45 минути при периодично разбъркване. Ако е необходимо, се долива по-малко гореща вода.

След като са напълно омекнали картофите, яхнията се сваля от котлона.

При сервиране картофената яхния се посипва с наситнен магданоз и няколко струйки зехтин и винаги се поднася с голяма плочка сирене Фета, полято със зехтин и поръсено с риган.

Гръцката картофена яхния (Пatates Yiaxvi) е готова.

Източник: MasterChef Akis Petretzikis

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: