Маслена питка със сусам
Pogača sa maslacem i susamom
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Маслена питка със сусам

Маслена питка със сусам

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k12k11
Маслена питка със сусам
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
07/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Оставете на аромата на прясно изпечена питка с масло да ви завладее, а после се насладете и на вкуса на тази вкусна Маслена питка със сусам"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете прясното мляко - леко затоплено. В него разтворете лъжичката захар и маята. Изчакайте да се активира около 5-8 минути.

Сложете в кладенчето крема сиренето и повечето масло - разтопено, но внимавайте да не е горещо.

Замесете тесто, към което постепенно добавяйте и солта и още брашно ако е нужно, докато постигнете еластичност и спре да ви лепне. Оформете на топка и приберете в купата. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час в топло помещение.

От втасалото тесто отделете една топка /колкото юмрук/ и поставете в центъра на тавичка 22 см диаметър, предварително намазнена или покрита с хартия за печене.

Останалото разточете на не много тънка кора върху набрашнен плот. Намажете с остатъка от маслото и завийте на руло. Издължете го и съединете краищата. Образуваният пръстен разположете около топчицата в центъра на тавата.

С помощта на кухненска ножица правете дълбоки прорези по пръстена под лек наклон. Топката в средата също срежете отгоре на няколко места, за да се получат връхчета и стане красиво. Отново оставете питката да втаса и удвои обема си.

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете маслената питка с разбито яйце и поръсете обилно със сусам.

Печете погачата 30-35 минути или до тъмно златист загар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: