Начин на приготвяне
Изстискват се портокалите и се прецежда сокът. Поставя се в тенджера на силно умерен котлон, добавя се захарта и нишестето. Започва да се разбърква енергично, докато се свари гъст крем.
Сместа се изсипва в малки подходящи порцеланови купички, като всяка чашка предварително е изплакната с ледена вода. Това се прави с цел по-лесното изваждане на локума.
Оставят се в хладилник най-малко за 2 часа.
След това време локумът се изважда, като чашките се обръщат
Парчетата портокалов локум се овалват в кокосови стружки.
Източник: Турска кухня
Когато се погледнат съставките, всеки ще реши, че е крайно елементарна рецепта за направа, но за огромна моя изненада се оказа изключително тежка и сложна рецепта.
Първо ми беше изключително сложно с превода, нямаше английски субтитри, но с усет успях да схвана как и какво да добавям. Прецедих портокалите, минах ги през цедка, поставих ги на умерен котлон, като добавих захарта и нишестето и започнах за разбърквам.
Изключително бързо се сварява гъст крем, но за моя изненада той се получи на огромни бучки и съответно трябваше да го изхвърля. Можех да го пасирам с пасатор, но не беше това целта ми, исках да зная как се прави и затова започнах отново, като намалих още повече котлона. Този път стана перфектен крем.
В показаната рецепта готовият крем се излива в малки порцеланови чашки със силно заоблено дъно, овално, въпреки че нямах точно такива из многото вкъщи, намерих нещо подходящо. Оставих ги за 2 часа в хладилник, след това време бяха стегнали достатъчно.
Опитах се да ги обърна, за да падне стегната смес, но нищо не се получи, невъзможно беше. Затова я извадих с една лъжичка и още докато е ледена сместа, я оформих на плочка, като леко я разточих с точилка между две хартии с дебелина около 1 см, много е леплива сместа и е невъзможно да се работи без хартия, изрязах с кръгла метална формичка. Работих бързо, за да не се отпусне плочката локум, но ако има такава вероятност да се стопли, се слага отново, но във фризер за около 15-20 мин и ще бъде удобна за работа.
Оформените кръгчета, някои са и в друг форма, овалях в кокосови стърготини.
Подредих ги.
Получи се невероятно уханен портокалов локум с нежен, почти кристален светло жълт цвят.