Турски хляб Пиде (Pide Ekmek)
Turski hleb Pide (Pide Ekmek)
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пиде»Турски хляб Пиде (Pide Ekmek)

Турски хляб Пиде (Pide Ekmek)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k29k15k8k1
Турски хляб Пиде (Pide Ekmek)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
23/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции8
"Вие за вкусен хляб разчитайте на нас - подготвили сме ви изпитана рецепта за прочутия Турски хляб Пиде"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Маята и захарта се разтварят в 130 мл от водата. Оставя се за 15 минути да шупне.

2. Брашното се пресява в купа и в средата се прави кладенче, в което се сипва останалата вода и млякото- леко затоплени. Прибавя се киселото мляко, солта, олиото и шупналата мая.

3. Замесва се меко, еластично и нелепнещо тесто, като брашно се ръсва по малко допълнително, докато се получи желаният резултат.

4. Тестото се оформя на топка, намазнява се и се връща в купата, като се покрива с прозрачно кухненско фолио. Така се оставя да втаса за 1 час.

5. Приготвя се тавичка с диаметър 28-30 см., покрита с хартия за печене. Тестото се слага в нея и се разтегля с пръсти докато покрие цялата и повърхност. Издърпва се и се притиска докато в краищата стане по-удебелено.

6. Тавичката се прибира на топло, за да втаса пидето още веднъж за около 40 минути.

7. Фурната се загрява до 220 градуса. Хлябът се намазва с разбит с малко прясно мляко жълтък и се поръсва със сусам.

8. Пече се 30-35 минути, като накрая температурата може да се намали до 190 градуса.

9. Готовият хляб Пиде се завива в кърпа докато е топъл и след като изстине се поднася на трапезата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: