gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Страхотен морковен кекс

Страхотен морковен кекс

ЕленаЕлена
Чирак
6235474278
Страхотен морковен кекс
Снимка: Елена
1 / 4
23/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции8
"От авторите на тоталния хит Торта от моркови - Страхотен морковен кекс, за който всички ще говорят"

Необходими Продукти

  • За кекса
  • моркови - 500 г
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г (аз сложих около 150 )
  • брашно - около 300 г (трябва да стане умерено гъста смес)
  • олио - 100 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • канела
  • индийско орехче - на вкус
  • ванилия
  • джинджифил - сух
  • бакпулвер - 10 г
  • За крема
  • масло - 50 г меко
  • крема сирене - 200 г (2 малки опаковки )
  • мед - + захар на вкус (тук вариантът е с агаве 2 с.л. плюс 1 с.л. захар )
  • ванилия
  • Украса
  • бейби моркови - сварени в захарен сироп за 10 мин. (не е задължително)
  • босилек - листа или мента, лимонова кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настъргват се морковите. Най-добре е да ги сложите в блендер, за да ги направи на мини кубчета. После ги овкусявате с канелата, сухия джинджифил и индийското орехче, както ви е по вкуса.

В дълбока купа разбивате яйцата със захарта до пухкав крем. Добавяте ванилията, млякото и олиото.

В друга купа пресявате брашното с един бакпулвер и го прехвърляте в сместа с яйцата.

Добавяте и морковите. Преценявате сместа дали е много рядка. Трябва да е умерено гъста. Не прекалено, за да може кексът да е сочен, а не прекалено тестен.

Прехвърляте го в малка тавичка (ако е кръгла - 23 см, ако е квадрат - 22 см) и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 мин. Проверявате с клечка готовността му.

Кремът става лесно, но маслото трябва да е много меко. Разбивате го или на ръка с бъркалка или с миксер, заедно с крема сиренето, захарта, меда и ванилията.

Като изстине добре кексът се намазва отгоре с глазурата и се остава да стегне за около час в хладилника.

Украсата е от бейби моркови, които може да задушите в захарен сироп за 10 мин. или просто ги сварете леко да омекнат. После ги нарежете по дължина и ги сложете отгоре на тортата. Добавете зеленина.

Това е оригинална рецепта за морковен кейк. Става чуден. Да ви е сладко !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: