Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на по-едро и се запържва в 4-5 с.л. олио в тенджерка, която след това може да пъхнете във фурната.
Прибавят се нарязаните на кубчета моркови, чушки и картофи.
Когато зеленчуците омекнат се сипва настърганият един домат и се оставя да се изпари водата от него.
Слага се червеният пипер, разбърква се хубаво сместа и се залива с 1 литър вода.
След като водата заври се добавя миксът от зеленчуци, добре измитият ориз и обеленият и нарязан на ситно втори домат.
Подправя се със сол на вкус, черен пипер (аз слагам и смлян и на зърна) и дафиновия лист.
Оставя се на огъня да заври, след което тенджерата се прехвърля в предварително загрята умерена фурна.
Гювечът се пече, докато остане на мазнина, но не по-малко от 20-25 минути времето, за което се сваряват картофите и оризът.
Поднася се поръсен със ситно нарязан магданоз, у дома предпочитаме да е поръсен със ситно стрита чубрица.