Начин на приготвяне
Запичаме слънчогледовите семки на 200 градуса във фурната за около 5-10 минутки до леко зачервяване, като много често разбъркваме, за да се опекат равномерно.
След тях запичаме в друга тавичка пълнозърнестото брашно до кремав цвят, като също от време на време разбъркваме с дървена бъркалка.
Като изстинат печените слънчогледови семки, ги смиламе с блендер (нутри-булет) фино. Раздробяваме с ръце, ако има слепени бучки, и смесваме с запеченото пълнозърнесто брашно.
Приготвяме захарен сироп от кафявата кристална захар и водата. Щом заври, добавяме шарлана и след няколко минутки е готов и сваляме от котлона.
Сипваме ванилията и при постоянно разбъркване с телена бъркалка прибавяме смесените сухи съставки.
Бързо разстиламе в подходящ съд горещата смес, така че да е с дебелина около 3-4 см. Пресоваме с лъжица или малко като се стегне с пръсти и леко потупване.
Оставяме да изстине за няколко часа или евентуално за една нощ и на следващата сутрин поднасяме гъстата тахан халва, намазана на филийка с масълце.
Много подходяща за деца, тъй като е по-здравословна от купешката и без консерванти!
Невероятно вкусна домашна слънчогледова тахан халва.
Чудно Вкусно!
Коментари