Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Гъбена супа»Гъбена кремсупа със сметана

Гъбена кремсупа със сметана

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Гъбена кремсупа със сметана4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"От гъбената крем супа със сметана винаги правим по-голямо количество - и никога не остава"

Необходими Продукти

  • печурки - 200 г
  • манатарки - 200 г
  • вода - 300 мл
  • зеленчуков бульон - 300 мл
  • прясно мляко - 300 мл
  • сметана - 500 мл 20 - 22%
  • масло - 50 г за гъбите
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • картофи - 1 бр. средна големина
  • брашно - 1/2 с.л. препечено (царевично нишесте)
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Манатарките, ако са сушени, се поставят в топла вода за около 20 мин. Отцеждат се.

Печурките се почистват и нарязват на филии, без значение е дебелината им.

В голям тиган с дебело дъно се сгорещява маслото и зехтина. Прибавят се гъбите и се пържат докато изври водата им. Прехвърлят се в купа и заедно с прясното мляко се пасират до желана гладкост, ползвала съм робот. Оставят се настрана.

В тенджера се кипва водата, прибавя се бульонът, при мен от 2 кубчета зеленчуков, и нарязаният картоф на големи кубчета.

Оставя се на умерен котлон да ври за около 6/8 минути или докато картофите омекнат, но не и да се разкашкат.

Прибавят се гъбите заедно с млякото и сметаната, разбърква се, посолява се. Ако е необходимо се прибавя и лъжицата препечено брашно/царевично нишесте, размито в малко студена вода. Оставя се на котлона за още 3-4 минути.

Сваля се от котлона и се подправя с прясно смлян черен пипер.

Гъбената супа се сервира с наситнен копър, крутони или препечена филийка хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: