Постна картофена мусака

09/04/2019
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaМастър Шеф7122329111
"Каква правят хората, които обичат мусака по време на пости ли - ами хапват вкусна Постна картофена мусака"
Приготвяне10 мин.
Готвене35 мин.
Общо45 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 000
  • Преглеждания за месеца624
  • Преглеждания за седмицата135
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме картофите. Нарязваме ги на средни зарчета и ги поставяме в тавичка (аз използвам правоъгълна йена глаз за 6 порции).

Заливаме картофите със зеленчуков бульон (или вода), който трябва да покрие картофите един пръст над повърхността им.

Прибавяме растителна мазнина, поръсваме със стрита ронена чубрица и овкусяваме със сол и черен пипер.

Разбъркваме внимателно съставките, като подравняваме повърхността в тавичката.

Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато течността все редуцира и картофите се зачервят и останат почти на мазнината.

Предварително сме настъргали кашкавала на едро ренде. Изваждаме запеканката от фурната и поръсваме с него запечените картофки.

Добавяме и масло, като го разпределяме равномерно на малки кубчета.

Поставяме тавата отново във фурната, за да се разтопи кашкавалът и да проникне между картофените кубчета.

Приготвяме заливката, като за целта разбием до хомогенна смес млякото, яйцата и брашното с щипката бакпулвер.

Аз използвам пасатор за по-бързо.

Заливаме постната мусака и намаляваме градусите на печене на 170.

Заливката ще бухне и ястието ще придобие вид на суфле.

При готовност не бързайте да изваждате мусаката от фурната, за да не спадне бързо.

Щом се появи златиста коричка, изключете фурната и оставете картофената мусака за още 10-15 минути в нея.

Поднасяме топла, гарнирана с туршия от мариновани краставички и люти чушлета.

Картофената мусака можете да поднесете и като предястие или гарнитура към печено месо.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар