Сватбарско жито

ДариатиДариати
Чирак
814801914491
Сватбарско жито
Снимка: Дариати
1 / 3
10/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Житото се почиства и измива. Слага се в тенджера и се залива с вода, която да е три пръста над житото. Варим до сваряването му. Ако се наложи добавяме още малко вода.

Когато е готово (може да е останала малко течност, не пречи), слагаме захарта и разбъркваме да се стопи. Махаме от огъня.

В тиган разтопяваме маслото и слагаме брашното.

Бъркаме непрекъснато за две-три минути да се запържи и промени цвета си.

Прибавяме прясното мляко и разбъркваме добре. Млечната смес изсипваме в житото, връщаме на котлона и варим още няколко минути.

Това жито може да се приготви и в солен вариант. Особено популярно е в Троянския край, където се сервира на сватби и се поднася като мезе за ракията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: