Козуначено руло с карамелени ябълки
Milibrot rolat sa karamelizovanim jabukama
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначено руло с карамелени ябълки

Козуначено руло с карамелени ябълки

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
4764k3k2k5
Козуначено руло с карамелени ябълки
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
11/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции10
"И баба знае как се правят козунаци, но знае ли как да приготви великолепно Козуначено руло с карамелени ябълки"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко затоплено прясно мляко разтворете маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбъркайте добре и покрийте съда за 10 минути. Настържете на фино ренде кората на един портокал.

Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади. Разбийте яйцата (без един белтък) със захарта.

Пресейте брашното и направете кладенче.

Щом маята е вече активирана, прибавете всички продукти към брашното. От разтопеното масло сложете само 2/3. Останалата 1/3 ще ви е необходима за доомесване.

Замесете меко тесто, което не трябва да лепи. При необходимост добавете още съвсем малко брашно. Това зависи от големината на яйцата. Накрая доомесете тестото с останалата 1/3 от маслото, като потапяте ръцете си в мазнината.

Поставете готовото тесто в купа и я покрийте с фолио за свежо съхранение.

Оставете на топло за около 1 час, докато удвои обема си.

През това време си пригответе плънката. Обелете и нарежете ябълките на по едри парчета. Полейте ги в прясно изцеден лимонов сок.

В касерола карамелизирайте захарта. Щом добие приятен карамелен цвят, добавете маслото и бъркайте непрекъснато. Към карамеления сос прибавете ябълките и оставете на средна степен на котлона за 10 минути като разбърквате периодично.

Щом течността от ябълките се изпари, прибавете стафидите и орехите. Разбъркайте и оставете плънката да се охлади.

Втасалото тесто разделете на две части. Всяка оформете с ръце върху намазнен плот на правоъгълник приблизително (20-30 см). В средата поставете от плънката.

С остър нож направете напречни разрези ленти с ширина около 2 см.

Преплетете лентите и така ще оформете козуначеното руло.

Оставете отново да втасат за 20 минути.

Разбийте заделения белтък и с него намажете рулата. Поръсете със захар и ядки. Аз ползвах нарязан бадем.

Застелете правоъгълна тава с хартия за печене и сложете козуначените рула. Не е необходимо да намазнявате хартията.

Изпечете в леко загряна фурна на 180 градуса за 30 минути. По средата на печенето сложете лист фолио, за да не прегорят.

Чудесен великденски десерт за предстоящите празници.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: