Козуначено руло с карамелени ябълки
Milibrot rolat sa karamelizovanim jabukama
gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Сладки Рула»Козуначено руло с карамелени ябълки

Козуначено руло с карамелени ябълки

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
5675k3k3k5
Козуначено руло с карамелени ябълки
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
23/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"И баба знае как се правят козунаци, но знае ли как да приготви великолепно Козуначено руло с карамелени ябълки"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • мая - 20 г (прясна)
  • захар - 130 г
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 80 г
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • портокал - 1 бр. (само кората)
  • за плънката
  • ябълки - 2 бр.
  • лимони - 1 - 2 с.л. сок
  • захар - 6 с.л.
  • масло - 40 г
  • орехи - 100 г
  • стафиди - 50 г
  • за поръсване
  • захар - 2 с.л.
  • ядки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко затоплено прясно мляко разтворете маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбъркайте добре и покрийте съда за 10 минути. Настържете на фино ренде кората на един портокал.

Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади. Разбийте яйцата (без един белтък) със захарта.

Пресейте брашното и направете кладенче.

Щом маята е вече активирана, прибавете всички продукти към брашното. От разтопеното масло сложете само 2/3. Останалата 1/3 ще ви е необходима за доомесване.

Замесете меко тесто, което не трябва да лепи. При необходимост добавете още съвсем малко брашно. Това зависи от големината на яйцата. Накрая доомесете тестото с останалата 1/3 от маслото, като потапяте ръцете си в мазнината.

Поставете готовото тесто в купа и я покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставете на топло за около 1 час, докато удвои обема си.

През това време си пригответе плънката. Обелете и нарежете ябълките на по едри парчета. Полейте ги в прясно изцеден лимонов сок.

В касерола карамелизирайте захарта. Щом добие приятен карамелен цвят, добавете маслото и бъркайте непрекъснато. Към карамеления сос прибавете ябълките и оставете на средна степен на котлона за 10 минути като разбърквате периодично.

Щом течността от ябълките се изпари, прибавете стафидите и орехите. Разбъркайте и оставете плънката да се охлади.

Втасалото тесто разделете на две части. Всяка оформете с ръце върху намазнен плот на правоъгълник приблизително (20-30 см). В средата поставете от плънката.

С остър нож направете напречни разрези ленти с ширина около 2 см.

Преплетете лентите и така ще оформете козуначеното руло.

Оставете отново да втаса за 20 минути.

Разбийте заделения белтък и с него намажете сладките рула. Поръсете със захар и ядки. Аз ползвах нарязан бадем.

Застелете правоъгълна тава с хартия за печене и сложете козуначените рула. Не е необходимо да намазнявате хартията.

Изпечете в леко загряна фурна на 180 градуса за 30 минути. По средата на печенето сложете лист фолио, за да не прегорят.

Чудесен великденски десерт за предстоящите празници.

Козуначеното руло с карамелени ябълки е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: