Солена сьомга

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Солена сьомга
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 7
14/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
2
"Вкусен деликатес, който лесно може да приготвите вкъщи"

Необходими Продукти

  • сьомга - 250 г филе с кожа
  • сол - 1 ч.ч.
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • зехтин - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Филето от сьомга се измива, почиства от костици и подсушава перфектно с кухненска хартия.

Захарта и солта се смесват и половината количество се разстила равномерно в малък съд. Рибното филе се поставя върху този плат с кожата надолу, след това се покрива с останалото количество сол и захар.

Притиска се добре, за да стане плътна обвивката и ако е нужно, се добавя още сол.

Върху осолената риба се поставя тежък предмет, който допълнително да притиска и така да подпомогне процеса на отделяне на течности от рибата и тя да съзрее по-бързо.

Съдът се прибира в хладилник за 24 часа - не по-малко, нито повече, за да не изсъхне прекалено сьомгата, тъй като солта извлича всички сокове от нея.

След като е изминало това време, извадете рибното филе, измийте го под слаба струя студена вода и подсушете. Ще видите как е потъмняло леко, как се е втвърдило и узряло.

Намажете обилно сьомгата със зехтин и съхранявайте в хладилник.

Може да я нарежете на тънки филенца и да я залеете с по-обилно количество от зехтина, така ще издържи повече време.

Така приготвената сьомга е невероятно вкусна - деликатес, който лесно може да направите в домашни условия и без никакви усилия.

Използвайте по ваше усмотрение за разнообразни ястия, салати, препечени филийки със зехтин или крема сирене и хайвер.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: