Начин на приготвяне
Филето от сьомга се измива, почиства от костици и подсушава перфектно с кухненска хартия.
Захарта и солта се смесват и половината количество се разстила равномерно в малък съд. Рибното филе се поставя върху този плат с кожата надолу, след това се покрива с останалото количество сол и захар.
Притиска се добре, за да стане плътна обвивката и ако е нужно, се добавя още сол.
Върху осолената риба се поставя тежък предмет, който допълнително да притиска и така да подпомогне процеса на отделяне на течности от рибата и тя да съзрее по-бързо.
Съдът се прибира в хладилник за 24 часа - не по-малко, нито повече, за да не изсъхне прекалено сьомгата, тъй като солта извлича всички сокове от нея.
След като е изминало това време, извадете рибното филе, измийте го под слаба струя студена вода и подсушете. Ще видите как е потъмняло леко, как се е втвърдило и узряло.
Намажете обилно сьомгата със зехтин и съхранявайте в хладилник.
Може да я нарежете на тънки филенца и да я залеете с по-обилно количество от зехтина, така ще издържи повече време.
Така приготвената сьомга е невероятно вкусна - деликатес, който лесно може да направите в домашни условия и без никакви усилия.
Използвайте по ваше усмотрение за разнообразни ястия, салати, препечени филийки със зехтин или крема сирене и хайвер.
Добър апетит!