Родопски пататник с ръчно точени кори

ПетяПетяГотвач128451542
15/04/2019
"Да приготвиш вкусен родопски пататник не е просто майсторлък, това е един от начините да съхраниш българската кулинарна традиция"
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 276
  • Преглеждания за месеца139
  • Преглеждания за седмицата17
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - до 2 ч.ч.
  • хладка вода - 130 мл
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 щ.
  • оцет - няколко капки
  • За плънката
  • картофи - 1 кг
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 200 г
  • лук - 1 гл., по желание
  • джоджен - на вкус, сушен
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • олио - 60 мл
  • краве масло - бучка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За корите:

От посочените продукти се замесва меко тесто. От него се разточват две кори, като едната е с 2-3 пръста по-голям диаметър от този на тавата, в който ще се пече пататника. А другата е с диаметър, колкото този на тавата. При точенето плотът и кората се ръсят обилно с брашно, така тя не се къса и не залепва по него.

За плънката:

Картофите се настъргват и се отцеждат хубаво от водата им. След това се смесват и объркват добре с разбитото яйце, настърганото сирене, джодженът, черният пипер, малко олио и сол на вкус (все пак сиренето е солено) и настъргания лук, който е по желание.

За пататника:

Намазнява се тавата и в нея се слага по-голямата кора, така че хубаво да е разстелена върху дъното и стените ѝ, а краищата на кората да излизат извън тавичката. С тях после ще се закрие горната втора кора.

Изсипва се плънката. Разстила се равномерно и леко се притиска към стените на тавата, за да се оформи. Не трябва да е по-дебела от 2.5 см.

Върху плънката се слага втората кора и се загръща с краищата на първата кора.

Слага се да се пече в умерена фурна, загрята на 180°C на включен само долен реотан. Когато се запече отдолу добре, родопският пататник се обръща с помощта на голям капак (с приплъзване).

Пече се и от другата страна до готовност.

Когато стане златист, се изважда, намазва се обилно с масълце и се захлупва да се задуши, така става по -вкусен! Ако обичате коричка обаче, не го задушавайте!

И да добавя - не претендирам това да е оригинален родопски пататник! Познавачи казват, че той се прави само от картофи без добавка на сирене, лук и яйце, но тогава плънката е ронлива. И също така оригиналът се пече върху туча на печка с дърва ...къде ти такава печка в градски условия ;)

Но и така пататникът стана вкусен и си го хапнахме с апетит!

Добър апетит и на вас :))

*Може да използвате и замразеното хлебно тесто от две топки, което се намира в магазинната мрежа - идеално ви устройват!

*Картофите по желание може и да са предварително сварени.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар