Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска

Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска
Снимка: marcheva14
2 / 5
20/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"И вие ли като нас имате нужда от шоколадова шоколадова торта с шоколад"

Необходими Продукти

  • Блат
  • брашно - 180 г за сладкиши
  • захар - 150 г, кристал
  • кафява захар - 125 г Мусковадо
  • какао - 60 г
  • сода бикарбонат - 1 1/4 малка ч.л.
  • бакпулвер - 1 1/4 малка ч.л.
  • яйца - 2 бр. стайна температура
  • айран - 140 г гъст
  • олио - 75 мл
  • еспресо - 140 мл горещо
  • сол - щипка
  • Шоколадов мус
  • черен шоколад - 200 г 55 - 60%
  • млечен шоколад - 200 г с круши
  • сметана - 400 мл 35.1%
  • жълтъци - 3 бр.
  • белтъци - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Три кръгли форми, гладки стени с диаметър 18-20 см, намаслени и леко покрити с какао, също и хартия за печене поставена на дъното на формите.

В голяма купа се разбъркват брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулверът и солта. Яйцата, олиото и айранът се разбъркват добре и се прибавят към сухите съставки. Всичко много добре се разбърква с телена бъркалка. Накрая се излива горещото кафе и сместа се разбърква, докато стане гладка и хомогенна.

Сместа е сравнително течна, не е както при кейковото тесто, но точно на това се дължи сочността на блатовете за тортата.

Готовата смес се разпределя в трите форми за печене, намаслени и покрити леко с какао. Пече се на 180 градуса за около 8-10 мин.

Формите за печене трябва да бъдат с високи стени, около 10 см, затова от хартия за печене се оформя висок борд около 10 см от вътрешната страна на формата, за да може тя да попречи на тестото да се разлее, а да му помогне да се издигне на височина и да е равномерно.

След като блатовете са готови, се изваждат от формите и се охлаждат напълно. Разбира се, че платката може да бъде изпечена като една, като времето за печене се увеличава, но след охлаждането ѝ трябва да се разреже на три платки /блатове.

Шоколадов мус

Двата вида шоколад се нарязват на малки парчета.

Сметаната се загрява до точка на кипене и се излива върху шоколада. Оставя се за минута-две и се разбърква със силиконова шпатула, докато се получи хомогенна смес.

Охлажда се на стайна температура, при периодично разбъркване, за да не хване кора.

Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към все още топъл шоколадов ганаш, разбърква се. Трябва да се внимава с водната баня, водата не трябва да допира дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и жълтъците могат да се превърнат в омлет.

Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за 1 час, или докато стане много гъст. Белтъците се разбиват с щипката сол на водна баня или до 40 градуса, да се търпи горещината на малкият пръст, това се прави с цел да не са сурови, след това се свалят от водната баня и разбиването им продължава до плътен сняг.

Прибавят се към шоколадовия ганаш на малки порции, като се разбърква с шпатула внимателно, за да не спаднат, да се задържи колкото може повече въздух в тях. В началото ганашът малко трудно да се разбърка с белтъците, защото е стегнат, но след втората порция той ще се отпусне. Отново се прибира в хладилник за 30-40 минути, докато стегне и стане удобен за нанасяне.

Върху тортена подложка се слага един шоколадов блат. Върху него се нанася част от муса, разпределя се равномерно. Поставя се втори блат - крем и така до трети блат.

Накрая цялата торта се измазва с шоколадов мус и се декорира по избор, може да се полепят счукани ядки, също смлени бисквити, крокан.

Декорирала съм я така, като е показана при Ирина Купенска, с шоколадови пурички поставени по борда на тортата.

Готовата шоколадова торта се прибира в хладилник за няколко часа.

Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска е готова.

Тази уникална шоколадова торта е сочна, с наситен какаов вкус, мек и топящ се мус, с балансиран вкус и не е натрапчиво шоколадова. Блатът е въздушен и много сочен и в него присъства висококачествено какао, ползвала съм какао VANHOUTEN, и вместо масло се прибавя олио. Тайната на тази прекрасна на вкус торта е, че се добавя горещо кафе, което събужда какаото и прави вкуса наситен и ароматен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#315574
Потребител#315574
Здравейте,чудесен е и вашия вариант! Яла съм я много пъти, сега искам и аз да я направя. Това което ми е "мътно" са жълтъците от Муса. Колко време се бъркат на водна баня, как да разбера че са готови да бъдат добавени към шоколада и сметаната? Има ли някаква градуси до които трябва да достигне?
02.12.2022 21:01